Fremgangsmåde
- Opløs tørgær i lunken mælk og lad det stå i 5 minutter.
- Bland hvedemel, sukker og smeltet smør i en skål.
- Tilsæt æg og den opløste gær, og ælt dejen godt sammen til en glat og smidig dej.
- Dæk dejen til og lad den hæve et lunt sted i ca. 1 time, til den er fordoblet i størrelse.
- Skræl og skær æblerne i tynde skiver, og drys dem med kanel.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
- Opvarm mælk med vaniljekorn og stang til lige under kogepunktet.
- Pisk æggeblommer, sukker og maizena sammen i en skål.
- Hæld den varme mælk lidt ad gangen i æggeblandingen under konstant piskning.
- Hæld blandingen tilbage i gryden og varm op under konstant omrøring, indtil cremen tykner.
- Tag gryden af varmen og rør smør i, lad cremen køle af.
- Rul den hævede dej ud til et rektangel på et meldrysset bord.
- Fordel vaniljecremen jævnt over dejen og læg æbleskiverne ovenpå.
- Rul dejen stramt sammen på langs og skær rullen i ca. 3 cm tykke skiver.
- Læg skiverne med snitfladen opad i en smurt bradepande eller på en bageplade med bagepapir.
- Dæk spiralerne til og lad dem hæve yderligere 20 minutter.
- Bag æblespiralerne i en forvarmet ovn ved 180 grader i 25-30 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
- Lad dem afkøle lidt inden servering.
Variationer
- Tilsæt hakkede nødder eller rosiner til æblefyldet for ekstra smag og tekstur.
- Erstat vaniljecremen med kanelcreme eller citroncreme for variation.
- Brug fuldkornsmel i dejen for et mere fiberrigt bagværk.
Serveringsforslag
- Server lune æblespiraler med en klat flødeskum eller vaniljeis.
- Perfekt til en kop friskbrygget kaffe eller te i eftermiddagspausen.
Information
Denne opskrift opstod på en kold eftermiddag, hvor ønsket om noget varmt og sødt til kaffen blev større end lysten til at købe brød. Med æbler i køkkenet og en rest vaniljecreme i fryseren blev æblespiralen til – en hyggelig måde at bruge frugt på og samtidig skabe et bagværk, der bringer varme og velvære ind i hjemmet. Æblespiralen har siden været fast inventar til weekendkaffen og små stunder, hvor man har brug for lidt ekstra forkælelse.
Oprindelse
Fyldte bagværk med frugt og creme har en lang tradition i franske køkkener, hvor wienerbrød og lignende søde spiraler er elskede. Æblespiralen er en hjemmelavet variation, hvor frisk frugt kombineres med en silkeblød vaniljecreme, rullet ind i luftig gærdej. Denne type bagværk stammer fra en kultur for håndværk og detaljer, men er tilpasset til et hverdagskøkken med nemme teknikker og tilgængelige ingredienser, som stadig giver et elegant og velsmagende resultat.