Fremgangsmåde
- Skær smørret i tern og smuldr det i melet sammen med flormelis, til det ligner grove krummer.
- Tilsæt ægget og ælt hurtigt dejen sammen, form til en kugle og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter.
- Skræl og skær æblerne i tynde både, vend dem med citronsaft, kanel og sukker.
- Riv marcipanen groft og steg den kort på en tør pande, til den begynder at smelte og blive blød.
- Rul dejen ud til et rektangel på ca. 30x40 cm på et meldrysset bord.
- Fordel de stegte marcipanstykker jævnt over dejen, fordel æblebådene ovenpå.
- Rul dejen sammen som en roulade på langs, og skær den i ca. 3 cm tykke skiver.
- Læg skiverne på en bageplade med bagepapir, og tryk dem let flade.
- Bag æblestrimlerne midt i ovnen ved 180 grader i 25 minutter, til de er gyldne og sprøde.
Variationer
- Tilsæt grofthakkede valnødder eller mandler i marcipanfyldet for ekstra knas.
- Dryp lidt honning over de færdigbagte strimler for en sød finish.
Serveringsforslag
- Server lune æblestrimler med en klat flødeskum eller vaniljeis.
- Perfekt til eftermiddagskaffen eller som en hyggelig dessert.
Information
Denne opskrift er et hjemmelavet bud på en klassisk æblestrimel med marcipanfyld, som bringer minder om hyggelige efterårsdage i køkkenet. Jeg husker, hvordan min bedstemor plejede at bage lignende strimler, som fyldte huset med duften af kanel og bagt marcipan. Det er en enkel og varmende bagværk, der samler familien omkring bordet til en kop kaffe og en sød bid. Opskriften er udviklet, så den passer til det danske køkken med ingredienser, der er let tilgængelige, og en teknik, som alle kan mestre derhjemme.
Oprindelse
Æblestrimler stammer fra tysk bagetradition, hvor simple og velsmagende frugtbasserede bagværk har været populære i århundreder. Den sprøde dej med æbler og marcipan er en variation af de mere kendte æblebaserede kager som apfelstrudel, men i en lettere og mere tilgængelig form. Kombinationen af syrlige æbler med den søde marcipan giver et fint smagsmodspil, og metoden med at rulle dejen og fyldet giver en dekorativ, lagdelt struktur. Traditionelt bages æblestrimler til efterår og vinter, hvor æblerne er i sæson, og de serveres ofte til kaffe eller som dessert.