Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
- Pisk smør og sukker luftigt i en stor skål.
- Tilsæt æggene ét ad gangen og pisk godt mellem hvert.
- Bland hvedemel, bagepulver, mandelmel og salt i en separat skål.
- Rør melblandingen i smør- og æggeblandingen skiftevis med mælken.
- Tilsæt revet citronskal og citronsaft, og rør til dejen er ensartet.
- Hæld dejen i en smurt rund kransform (ca. 24 cm i diameter).
- Bag kransen midt i ovnen i ca. 35-40 minutter, eller til en kniv kommer ren ud.
- Lad kransen køle af i formen i 10 minutter, før den vendes ud på en bagerist.
- Bland flormelis med citronjuice til en glat glasur og fordel den over den afkølede krans.
- Drys hakkede mandler ovenpå glasuren, mens den stadig er frisk.
Variationer
- Erstat mandelmel med hakkede hasselnødder for en nøddeagtig smag.
- Tilsæt lidt vaniljeekstrakt i dejen for ekstra aroma.
- Dryp honning over glasuren for en sødere finish.
Serveringsforslag
- Server lun med en kop friskbrygget te eller kaffe.
- Perfekt som eftermiddagsbagværk til gæster.
- Kan også nydes kold som en let morgenmad med yoghurt.
Information
Denne opskrift stammer fra en sommerferie i Sydeuropa, hvor frisk citron og mandler var i sæson. Inspireret af lokale kager og bagværk begyndte jeg at eksperimentere med en hjemmeversion, der kunne nydes året rundt. Kombinationen af saftig citron og sprød mandelglasur har siden da været en favorit til både hverdag og gæstebesøg, og opskriften deles gerne med familie og venner som en lille smagsoplevelse af Middelhavet.
Oprindelse
Citronkransen er en variation af klassiske søde brød og kranse fra middelhavsregionen, hvor citrusfrugter og nødder hyppigt anvendes i bagværk. Traditionelt blev sådanne kranse bagt til særlige lejligheder og højtider, hvor deres rige smag og dekorative udseende symboliserede overflod og glæde. I dag er citronkransen en populær hjemmebagning, der kombinerer enkelhed med friskhed og tekstur, ofte pyntet med glasur og nødder for ekstra smag og udseende.