Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
- Smør en stjerneformet kageform grundigt med smør og drys evt. lidt mel i.
- Pisk æg og sukker luftigt med en håndmixer i ca. 5 minutter, til massen er lys og skummende.
- Tilsæt solsikkeolie og syrnet mælk og rør forsigtigt sammen.
- Bland hvedemel og bagepulver, og sigt det i æggeblandingen. Vend forsigtigt dejen sammen.
- Tilsæt revet citronskal og saft, og vend grofthakkede valnødder i dejen.
- Hæld dejen i den forberedte form og glat overfladen.
- Bag kagen midt i ovnen i 30-35 minutter, eller til en kniv kommer ud ren.
- Lad kagen køle let af i formen i 10 minutter, inden den tages ud på en bagerist for at køle helt af.
- Rør flormelis og citronjuice sammen til en jævn glasur og fordel den over den afkølede kage.
Variationer
- Tilsæt et drys kanel eller kardemomme for ekstra krydderi.
- Erstat valnødder med hasselnødder eller pekannødder.
- Prøv at tilsætte en smule vaniljeekstrakt i dejen.
Serveringsforslag
- Server kagen som eftermiddagsbagværk med en kop te eller kaffe.
- Pynt eventuelt med friske citronmelisseblade for ekstra friskhed.
Information
Opskriften blev udviklet til at bringe lidt ekstra glæde og friskhed ind i hjemmet, især når efteråret og vinterens mørke dage trænger sig på. Citronen giver et friskt pust, mens valnødderne sørger for spændende tekstur og smag. Kagen har hurtigt vundet popularitet blandt familie og venner, der elsker den luftige konsistens og den fine balance mellem syrligt og sødt. Den er oplagt til hyggestunder og som gave til dem, man holder af.
Oprindelse
Citronstjerne med valnøddebid er en moderne variation af traditionelle citronkager, som er populære i flere middelhavslande. Kombinationen af frisk citron og nødder har længe været brugt i bagværk for at skabe balance mellem syrlighed og knas. Formen som stjerne gør kagen festlig og velegnet til både hverdag og særlige lejligheder. Denne type kage bages typisk i en form med mønster for at fremhæve det visuelle udtryk og give en sprød kant.