Fremgangsmåde
- Hak valnødderne groft og bland dem med hvedemel og flormelis.
- Smuldr det kolde smør i melblandingen til en grynet masse.
- Tilsæt ægget og saml hurtigt dejen uden at ælte for meget.
- Pres dejen ud i en smurt tærteform (ca. 24 cm i diameter) og forbag bunden i 12 minutter ved 180°C.
- Skræl pærerne, fjern kernehus og skær dem i små tern.
- Bland pærerne med brunt sukker, kanel, ingefær, nellike og citronjuice.
- Fordel pærefyldet jævnt på den forbagte valnøddebund.
- Bag tærten yderligere 25-30 minutter ved 180°C, til fyldet er mørt og bunden sprød.
- Lad tærten køle lidt af inden servering og drys med flormelis.
Variationer
- Udskift pærer med æbler og tilsæt lidt revet ingefær til fyldet.
- Tilsæt hakket mørk chokolade til valnøddedejen for et ekstra lag smag.
- Pynt med lidt hakkede valnødder og en smule honning lige inden servering.
Serveringsforslag
- Server lun med vaniljeis eller letpisket flødeskum.
- Perfekt til eftermiddagskaffen eller som dessert ved særlige lejligheder.
Information
Denne opskrift opstod under en hyggelig efterårsaften, hvor friskplukkede pærer skulle bruges i en dessert til gæster. Kombinationen med valnødder og varme krydderier blev hurtigt en favorit, som både imponerer og giver en hjemlig følelse af varme og samvær omkring bordet.
Oprindelse
Opskriften bygger på traditionelle tærter med nøddebund, som har rødder i forskellige europæiske køkkener, hvor lokale nødder og frugter blev brugt til at skabe både hverdags- og festbagværk. Kombinationen af valnødder og krydret pærefyld afspejler en fusion mellem det rustikke og det raffinerede, hvor krydderierne giver dybde og varme til den naturlige sødme i pærerne.