Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
- Smuldr smør i melet og tilsæt sukker, bagepulver og vaniljesukker. Rør æg og mælk i til en ensartet dej.
- Fordel dejen i en smurt rund form (ca. 22 cm i diameter), og glat overfladen.
- Skræl pærerne, fjern kernehusene og skær dem i tynde både. Arranger pærebådene ovenpå dejen i et cirkelmønster.
- Hæld honning og kanel på valnødderne og rist dem på en tør pande i et par minutter, til de er let gyldne og dufter.
- Fordel de honningristede valnødder over pærerne.
- Bag fligen midt i ovnen i 35-40 minutter, til overfladen er gylden og en kniv kommer ud ren.
- Lad kagen køle lidt af inden servering.
Variationer
- Tilsæt lidt revet citronskal i dejen for ekstra friskhed.
- Udskift valnødder med hasselnødder eller mandler efter smag.
- Drys med lidt flagesalt på de honningristede nødder for kontrast.
Serveringsforslag
- Perfekt til eftermiddagshygge med en kop sort te eller kaffe.
- Server som dessert med vaniljeis eller letpisket flødeskum.
Information
Opskriften på pæreflig med honningristede valnødder blev til en søndag eftermiddag, hvor frisk frugt skulle bruges, og der var lyst til noget enkelt men smagfuldt bagværk. Kombinationen af sprød bund, saftige pærer og knasende nødder med honning blev hurtigt en favorit i familien. Den er blevet bagt mange gange til hyggelige sammenkomster, hvor både børn og voksne nyder den lette sødme og den gode tekstur fra nødderne. En sand klassiker til både hverdagskaffen og festlige lejligheder.
Oprindelse
Pærefligen stammer fra en lang tradition i Danmark med at bage lette, frugtdominerede kager, ofte med en smørholdig og sprød bund. Kombinationen af pære og nødder er klassisk, da den søde, saftige frugt passer godt sammen med den nøddede, let bitre smag fra valnødder. Honningen giver en dybde og glans, samtidig med at den hjælper med at karamelisere nødderne under ristningen. Denne type kage har typisk været en favorit til kaffebordet og er nem at tilpasse efter sæsonens frugter.