Fremgangsmåde
- Smuldr det kolde smør i melet, til massen ligner groft sand.
- Tilsæt sukker og æg, og saml hurtigt dejen uden at ælte for meget.
- Pak dejen ind i film og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter.
- Riv marcipanen groft og bland med flormelis og vaniljesukker til en ensartet masse.
- Skær rabarber i små stykker og drys evt. lidt sukker over for mild syrlighed.
- Rul dejen ud til ca. 3 mm tykkelse på melet bord.
- Udstik hjerteformer (ca. 10 cm i diameter) – halvdelen uden hul, halvdelen med hul i midten.
- Fordel marcipanfyld på bundene uden hul, og top med rabarberstykker.
- Læg de hjerter med hul over fyldet og tryk kanterne godt sammen.
- Pisk ægget sammen og pensl hjertets overflade.
- Bag i forvarmet ovn ved 180°C i 25-30 minutter, til de er gyldne og sprøde.
- Lad afkøle let før servering.
Variationer
- Tilsæt lidt revet citronskal til marcipanfyldet for friskhed.
- Byt rabarber ud med jordbær eller blåbær efter sæson.
- Drys lidt hakkede mandler over før bagning for ekstra knas.
Serveringsforslag
- Server lun med en klat flødeskum eller vaniljeis.
- Perfekt til eftermiddagskaffen eller som en let dessert.
Information
Denne opskrift på rabarberhjerte med marcipanfyld blev til en tidlig forårsdag, hvor rabarberne var friskplukkede, og lysten til noget sødt men syrligt var stor. Kombinationen af marcipan og rabarber kom som en naturlig idé, da marcipan er en fast favorit i familien. De små hjerteforme gjorde bagningen hyggelig og festlig, perfekt til at overraske gæster eller forkæle sig selv en søndag eftermiddag. Opskriften bringer varme minder om både familietid og forårets første friske råvarer.
Oprindelse
Rabarberhjerter med marcipanfyld er en variation af traditionelle fyldte bagværk, som ofte findes i middelhavsregionerne, hvor mandler og marcipan er populære ingredienser. Kombinationen af den syrlige rabarber og den søde, bløde marcipan giver en spændende kontrast, der har udviklet sig fra klassiske nødde- og frugtfyldte kager. Teknikken med at lave en sprød bund og lægge et låg med hul over fyldet giver både et æstetisk udtryk og sikrer, at fyldet bages jævnt og bevarer saftighed.