Rabarbervæv med marcipanbund

Rabarbervæv med marcipanbund

Sprød marcipanbund med syrligt rabarbervæv i et delikat mønster.

⏰ 65 min 🧑‍🍳 Middel 🍽 8 portioner 🔥 180 °C

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
  2. Riv marcipanen fint og rør den sammen med blødt smør og sukker til en cremet masse.
  3. Tilsæt ægget og rør godt.
  4. Bland hvedemel og bagepulver og sigt det i dejen. Vend det forsigtigt ind.
  5. Smør en rund springform (ca. 24 cm) og fordel halvdelen af dejen i bunden.
  6. Bag bunden i 10 minutter, indtil den er let gylden.
  7. Skyl og skær rabarber i skiver på ca. 1 cm.
  8. Drys sukker over rabarberstykkerne og vend dem let.
  9. Tag bunden ud af ovnen og fordel rabarberstykkerne jævnt over dejen.
  10. Fordel resten af dejen i tynde strimler og væv dem over rabarberne, så det danner et fint mønster.
  11. Bag kagen yderligere 25-30 minutter, indtil den er gylden og fast.
  12. Lad kagen køle af i formen, før den tages ud.
  13. Drys eventuelt med flormelis inden servering.

Variationer

  • Erstat halvdelen af rabarberne med jordbær for en sødere smag.
  • Tilsæt lidt revet citronskal i dejen for ekstra friskhed.
  • Pynt med hakkede mandler eller hasselnødder for ekstra knas.

Serveringsforslag

  • Server lun med en kugle vaniljeis eller skyr.
  • Perfekt til eftermiddagshygge med en kop te eller kaffe.

Information

Denne opskrift er inspireret af min barndoms somre, hvor rabarber fra haven blev brugt til søde sager med familie og venner. Kombinationen af den bløde, nøddeagtige marcipanbund og det friske rabarbervæv blev hurtigt en favorit ved kaffebordet. Mønstret af vævede dejstrimler gør kagen både smuk og indbydende, og den enkle fremgangsmåde gør den ideel til hjemmebag. Den er perfekt, når man ønsker en lidt anderledes frugtbagt oplevelse med et let luksuriøst twist.

Oprindelse

Rabarbervæv er en klassisk bagetradition, hvor man kombinerer en sprød bund med et sødt og syrligt frugtfyld, ofte præsenteret i et dekorativt vævet mønster. Marcipan har længe været brugt i europæisk bagning som en luksuriøs ingrediens, der tilfører både smag og tekstur. Kombinationen af marcipanbund og rabarbervæv giver en harmonisk balance mellem sødme og syrlighed, typisk for forårs- og sommerbagværk i mange europæiske lande. Teknikken med at væve dejstrimler over fyldet stammer fra tærtebagning og giver både visuel appel og ekstra sprødhed.

Relaterede opskrifter