Fremgangsmåde
- Opløs gæren i den lune mælk i en stor skål.
- Tilsæt sukker, salt, kanel og det smeltede smør, og rør godt.
- Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen godt, til den er smidig og let klistret.
- Vend det revne æble og birkes i dejen.
- Dæk skålen til med et viskestykke og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 45 minutter, til den er fordoblet i størrelse.
- Del dejen i 10 lige store stykker, og form dem til runde boller.
- Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve i 20 minutter.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg og drys evt. ekstra birkes på toppen.
- Bag bollerne midt i ovnen ved 200°C (varmluft 180°C) i 15-18 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
- Lad rundstykkerne afkøle på en bagerist.
Variationer
- Tilsæt hakkede valnødder for ekstra crunch.
- Prøv at erstatte kanel med kardemomme for en anderledes aroma.
Serveringsforslag
- Server lune med smør og honning til morgenmad eller eftermiddagshygge.
- Perfekte som madpakke eller til en kop varm kakao.
Information
Denne opskrift blev til en efterårsmorgen, hvor friskrevne æbler og kanel duftede i køkkenet, mens dejen hævede stille. Resultatet blev saftige rundstykker, som hurtigt blev en favorit til morgenbordet, især hos børnene, der elskede den let sødlige smag og det bløde krumme. Det er en opskrift, der bringer hygge og varme til hjemmet på en enkel måde.
Oprindelse
Brødbagning med tilsætning af frugt og krydderier har lange traditioner i Norden. Æbler i brød giver fugt og sødme, mens birkes tilføjer knas og en nøddeagtig smag. Kombinationen med kanel er klassisk og skaber en varm aroma, der minder om efterår og vinter. Rundstykker med sådanne ingredienser er en moderne fortolkning af gamle brødtyper, der giver variation til de traditionelle hveder og rugbrød.